Over Mij

Geschiedenis, inspiratie en toekomst

Mijn naam is Foktjen Koning en sinds 2005 ben ik met de winkel Ancurio, met liefde voor sieraden begonnen. Na verloop van tijd ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in het maken van Herinneringssieraden in Bead Embroidery techniek. Het werken in deze techniek maakt dat ik verhalen mag ?vertalen? van mensen na een verlies van een dierbare of bijvoorbeeld een fijne herinnering aan een bepaalde gebeurtenis. Elk stuk is uniek, nodigt uit, verteld en is persoonlijk. Met kleine roccailles, sieraden, schelpen, stenen, voorwerpen en naald en draad vormt zich een voorstelling. Het verhaal gaat verder.

Liefde voor sieraden

Vanaf jongs af aan

Liefde voor sieraden: Dat is waar het mee begon en wat altijd met mij mee is gegaan. Vanaf mijn twaalfde ben ik al bezig met het maken van sieraden. Meters verzilverd draad verbogen, verbonden en gevormd, om te verkopen op markten in het noorden van het land. Het maken van allerlei sieraden leidde al snel tot een opleiding tot goudsmid op de MTS Vakschool.  Vanuit de Vakschool ben ik aan het werk gegaan in het Spiegelkwartier in Amsterdam. Bij een juwelier/antiquair. Een andere richting dan ik in gedachten had maar uiteindelijk de basis voor mijn werk

Mijn inspirate

Victoriaanse sieraden

In Amsterdam kwam ik in aanraking met sieraden uit de Victoriaanse tijd. Delicate sieraden, vaak uitbundig en kleurrijk maar ook, bijvoorbeeld, rouwsieraden. Wat al deze sieraden gemeen hebben is dat er iets in gebeurde! Unieke stukken waarin een verhaal zit van de eigenaar danwel van de maker. Symboliek, liefde en verlies in een kleinood. Dat compacte en verhalende probeer ik in mijn werk ook te vatten en te vertellen.